Det finns en hel del appar där ute i ”sajberrymden” i olika butiker så som app store och google play.

Men även i såkallade webapps som är lite mer som en ”hemsida”

Men hur skiljer sig dessa appar åt? Ja en del ska det vissa sig, och inte bara namnet

Dom ena heter web apps och är plattformsoberonde. dom som är kodade till något OS heter dom native apps.

Värt att tillägga är att det finns något som heter hybridaappar och är en blandning av native och webapps.

 

Men om man börjar kolla på såkallade webapps så är dom liksom hemsidor kodade i HTML, Java script och CSS. Dom är också helt ointresserad av om av vilken operativsystem som finns i din lur, då dom köras igenom webbläsaren.

Dom är inte installerade på telefonen så en ”internet anslutning ! är att föredra även om man spara mkt i ”casen”

Eftersom dom inte ”pratar direkt” med telefonen har man inte samma tillgång till telefons koolare funktioner så som kamera o gps.

 

Den andra typen av appar som finns är så kallade native apps

Dom 2 största aktörerna är Ios och android. Ios ägs av Apple och Android ägs av google. Ios finns bara på apples produkter så som Iphone och Ipad. Android finns på en rad olika produkter från en uppsjö av tillverkare och företag.

Android är lite mer anarkistiskt och är en så kallad open source Apple är lite mindre liberala och låter inte vem som helst fixa med koden.

 

Så vad ska man satsa på när det gäller telefoner och oprativ så spelar det ingen roll är en smaksak och vad du vill göra med din telefon.

Oavsett vad du väljer kommer det alltid finnas folk som hävdar att ena märket är bättre än det andra. Är själv macanvädare och kommer nog aldrig köpa en telefon med android som första mobil.

Men lär väl köoa någon nu till kursen så man kan testa alla sidor av appar och telefoner.

 

När det kommer till vad man ska ha för app så är det viktigast att lista ut vad huvudfunktion är. Ett företag som kanske ha ett order och beställning system där det kanske är många anställda med olika mobiler så blir det ju billigare att ha en webapp än en native app.

Väljer man att ”go native” är det ju en fördel att alla anställda kan gå in appen och använda den oavsett vilken telefon det använder.

Facebook gör dock bäst i att lägga ut lite mer pengar på att köra en native app även om det blir lite dyrare =) då mkt av facebooks användings områden kräver tillgång till kamera för bbilddelnin och checka in och ut med gps t.ex