Tittar man på vad internationella standarden beskriver man anvädbarhet som

“Den grad i vilken användare i ett givet sammanhang kan bruka en produkt för att uppnå specifika mål på ett ändamålsenligt, effektivt och för användaren tillfredsställande sätt.”

 

Det här delas alltså in i tre prunkter

Ändamålsenlighet

Effektivitet

Tillfredsställelse?

 

Tittar man på spotifys app tycker jag det beskriver dom och den tjänst dom tillhandahåller exakt. Det man vill ha är en massa musik att lyssna på utan att krångla med att ladda ner en massa låtar synka och ha sig.

Väl inne i appen så har följare man standarden för hur en spelare meny ska se ut och man gillar att använda appen.

 

Kollar man på skatteverket så är det en helt annan historia ingen utav dom grejerna jag skulle kunna tänka mig att ha appen för fungerar inte så den är inte ens nära ändamålsenlig för min del och inte därför så speciellt tillfredställande.

 

För att bygga en så bra produkt som möjligt och användaren ska få så bra upplevlse som möjligt måste man bejaka en rad olika saker.

Innan man börjar

 

Användarna – vilka använder produkten? t.ex. är de erfarna användare eller nybörjare?

 

Deras mål – vad vii användarna vill göra? Deras attityd till produkten – hur uppfattar de produktens kapacitet? Vad tycker de om varumärkets framtoning?

 

Är estetiken tilltalande?.

 

Användningssituationen (eller ‘sammanhanget’) – var och hur används produkten?

 

Kollar man på hur användarupplevelsen är i det olika apparna.

Spotify är nog att användas av i stort sett alla deras tagline är musik för alla

Man använder gamla hedliga symboler som man känner igen från kontroller sen urminestider och har man rört en kontroll innan så fattar man vad dom betyder och dom indikerar på om det tex är en rörelse framåt >> för nästa låt t.ex.

 

Man vill lyssna på sin favorit musik med spotify och det lyckas spotify hjälpa dig med genom deras app händer sällan att man inte hittar en artist och debatten med hur dom betalar artister är nog det som folk kan ha och klaga på med dom men appen funkar bra. Den är snygg men inte WOW snygg.

Man kan använda spotify när som där musik är passande även om appen bygger man ska strema musik kan du gör låtar spelbara i offline läge vilket gör den användbar när som.

 

Hur fungerar då skatteverksappen

 

Skatteverket borde vilja att alla ska använda appen ev internet för att slippa papper med oläsliga handsillar eller whatever.

Men med tanke på att man inte kan komplettera deklarationen om man har aktier eller andra värdehandlingar så faller ju många bort.

Så alla som har en smartphone men inte aktier.

Låter en anning brackigt att raljera om aktier men är ändå en del som handlar med aktier som skulle uppskatta att göra det via en app. Så därför tycker jag det jag det är kast. För jag köper hörlurar oftare än jag tjackar aktier

 

Okej man kanske inte har längtat på en app från skatteverket hur sexigt mona salin än tyckte det va att betala skatt så får namn som skatteverket csn och försäkringskassan alla byråkrativarningsklockar att ringa, Men hey en riktigt bra ide från skatteverket nu ska det bli kul att deklarera.

Visst man ska deklarera och estestiken påminer om skatteverket men man borde fräscha upp den lite gradienter skuggor.

Det man vill ha appen till är att deklarera och kolla hur mycket eller lite man får tillbaka eller ska betala i skatt. Det funka inte för mig så detta va en riktig dålig upplevelse.

 

Tittar man på mina upplevelserna av dom här apparna så tycker jag det känns som man borde checka av alla punkterna på listorna för att få en bra app.

Även om jag kan se brister i spotify så mättas mina största begär vilket gör att man tex kan leva med den nya gröna färgen på loggan som vissa gick i taket för.

Det är lätt att lyssna på musik man förstår hur det funkar man blir helt enkelt nöjd utan att dom kompromissar på någon punkt.

 

Skatteverket som däremot inte fungerar alls gör att man blir sur för saker som inte hade gjort en lika irriterad som om jag nu kunnat deklarerat.

 

så det viktigaste är nog att man har en ide av vad användaren laddar ner appen för och mätta det behovet på ett enkelt och smidigt sätt.

 

 

Källor:

http://www.usabilitypartners.se/om-anvandbarhet/index.php

http://xn--webbredaktr-0fb.eu/webbredaktion/design/ux-user-experience-design/